Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Μιχαήλ Πακνανά πλησίον αρχαίου Ναού (VIDEO+ΦΩΤΟ)




ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Παπαχρήστου
Nωρίς το πρωί της Δευτέρας, πριν ακόμα ο ζεστός ήλιος πλημμυρίσει με το φως του την Αθήνα, οι σιδερένια πόρτα του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου άνοιξε όχι για να δεχθεί τους καθημερινούς επισκέπτες αλλά για εκείνους τους προσκυνητές που θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Μιχαήλ του Πακνανά που θανατώθηκε στις 9 Ιουλίου του 1771 και ενταφιάστηκε στις «ρίζες» του αρχαίου Ναού. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τελέστηκε και φέτος, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου του  Ι.Ν.Αγίας Φωτεινής Ιλισσού π.Μαξίμου Κάππα και με άδεια των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, θεία λειτουργία στη μνήμη του νεαρού νεομάρτυρα πολύ κοντά στον τόπο του μαρτυρίου και της ταφής του.

Οι περίπου πενήντα προσκυνητές με ευλάβεια και σε απόλυτη τάξη, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ιερέων καθώς και των υπευθύνων του αρχαιολογικού χώρου, παρακολούθησαν συγκινημένοι την υπαίθρια θεία λειτουργία κάτω από των ίσκιο των δένδρων που περιβάλλουν το Ολυμπιείον. Οι στύλοι του αρχαιοελληνικού Ναού του Διός , ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Μιχαήλ, δημιουργούσαν ένα ασυνήθιστο σκηνικό ενώ ο επιβλητικός Παρθενώνας ακτινοβολούσε το αττικό φως που έλουζε  την Ακρόπολη.



Την θεία λειτουργία τέλεσαν οι Αρχιμανδρίτες π.Μάξιμος και π. Σιλουανός ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο ιερομόναχος π.Γερβάσιος, ο οποίος αγιογράφησε μια εικόνα του Αγίου Μιχαήλ Πακνανά. Ο π.Μάξιμος μίλησε για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου καθώς και για τις πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο και το σημείο του ενταφιασμού του. Ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία που έδωσαν την άδεια να πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία πλησίον του σημείο του μαρτυρίου και του ενταφιασμού του Αγίου αλλά και τους εργαζόμενους και τους φύλακες στον αρχαιολογικό χώρο που εξυπηρέτησαν τους  ιερείς και τους πιστούς που θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη του νεομάρτυρα.

Ευχήθηκε μάλιστα  κάποια ημέρα να επιτραπεί η ανασκαφή από ειδικούς στο σημείο της ταφής ώστε να γίνει η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεομάρτυρα Μιχαήλ Πακνανά του Αθηναίου.

Ευχαριστούμε του π.Μάξιμο που μίλησε στην κάμερα του Amen.gr  για την ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Μιχαήλ ακριβώς μπροστά από το σημείο της ταφής του. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια: