Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Το λαξευτό ξωκλήσι του Αγίου Ματθαίου στο πάνω χωριό του Παλιού Χωριού της Σαντορίνης.


Γράφει ο Αρμενιστής

Το λαξευτό ξωκλήσι του Αγίου Ματθαίου βρίσκεται βαθιά κρυμμένο μέσα στη Θηραϊκή γη, στο πάνω χωριό του Παλιού Χωριού της Σαντορίνης.
Είναι η πρώτη εκκλησιά στη περιοχή του παλιού χωριού η οποία έγινε το 1638, μετά την Παναγία της Επισκοπής η οποία δρύθηκε από τον αυτοκράτωρα του Βυζαντίου, Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό (1081 - 1118) κατά το έτος 1115.
Στην αναζήτηση μας για το ιστορικό της αναφερόμενης εκκλησίας, πληροφορηθήκαμε από τους ιδιοκτήτες του μικρού ναού ότι οι διερχόμενοι κάτοικοι της περιοχής έμεναν σε ψηλότερα και ασφαλή σημεία του νησιού, λόγω των απρόσμενων πειρατικών επιδρομών.
Όμως οι απλοί και φτωχοί κάτοικοι της περιοχής, για να εκφράσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα έπρεπε να έχουν και κάποιο κοινό χώρο λατρείας.
Στην αναζήτηση τους αυτή, κατέφευγαν στην απλή και οικονομικότερη λύση, σκάβοντας σπήλαια σε πρανή σημεία, τα οποία είχαν και τα σχετικά τους ευεργετήματα, όπως την παραλλαγή και απόκρυψή τους, από τους εισβολείς πειρατές του νησιού, αλλά και την θερμομονωτική μόνωση που είχαν, από το πληθωρικό υλικό της ηφαιστειακής λάβας του νησιού.
Ο σημερινός ναός δημιουργήθηκε μετά από 100 χρόνια περίπου, από τον αρχικό υπόσκαφο, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς διπλά και δεξιά του σημερινού, δηλαδή πίσω από το σημερινό καμπαναριό.
Στις προθέσεις των ενδιαφερομένων είναι να αναδείξουν το παλιό αναφερόμενο χώρο λατρείας, ως παρεκκλήσι του σημερινού.Φωτογραφίες από το φετινό πανυγήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: