Όταν οι Έλληνες ΠΟΛΕΜΑΓΑΝ για την Ελευθερία τους...
Μετά από τετραήμερο βασανισμό και δημόσια διαπόμπευση οι Κομιτατζήδες απαγχονίζουν στις 7 Ιουνίου ανάμεσα στα χωριά Καρυδιά και Βλάδοβο τον Ανθυπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού Σαράντη Αγαπηνό (Τέλλος Άγρας) και τον συμπολεμιστή του Αντώνη Μίγγα. Ο Άγρας, αρχηγός αντάρτικου σώματος στην λίμνη των Γιαννιτσών, αιχμαλωτίστηκε στις 3 Ιουνίου του 1907 αφού παγιδεύτηκε από την συμμορία του αρχικομιτατζή Ζλατάν. Κατά την πενταήμερη διάρκεια της αιχαμαλωσίας του βασανίστηκε απάνθρωπα από τους κομιτατζήδες οι οποίοι τον περιέφεραν σε προς παραδειγματισμό στα χωριά της περιοχής των Γιαννιτσών που είχαν υποκύψει στην βουλγαρική εξαρχία. Την ίδια ακριβώς τύχη είχε και ο Αντώνης Μίγγας.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ... ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ!
Γεννήθηκε το 1880 στο Ναύπλιο αλλά γράφτηκε στους δημοτικούς καταλόγους του δήμου Γαργαλιάνων, τόπο καταγωγής του πατέρα του Ανδρέα. Αποφοίτησε από τη σχολη Ευελπίδων και όντας ανθυπολοχαγός πεζικού θέτει εαυτόν στην διάθεση του Eθνους και εισχωρεί στον Μακεδονικό Αγώνα ως οπλαρχηγός Βερμίου.
Η τρομοκρατική δράση των βούλγαρων κομιτατζήδων στην περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών, ανάγκασε το Ελληνικό προξενείο να πάρει μέτρα προς ανακούφιση του Ελληνικού πληθυσμού. Ο Καπετάν Aγρας τοποθετείται στην συγκεκριμένη περιοχή και αναλαμβάνει δράση εναντίον τους.
Στο γεμάτο αντιξοότητες περιβάλλον της λίμνης, κατορθώνει να διακριθεί στον αγώνα, να σημειώσει επιτυχίες και να περιορίσει την δράση τη Βουλγάρων. Το Νοέμβριο του 1906 προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει το Ζερβοχώρι που αποτελούσε ορμητήριο του εχθρού. Στην συγκεκριμένη μάχη τραυματίζεται. Μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη ώστε να αναρρώσει αλλά ο ίδιος δεν αντέχει περισσότερες από 4 ημερες μακριά από τους άνδρες του και επιστρέφει. Συνεχίζει την δράση του και γίνεται μια θρυλική μορφή του αγώνα παρά το γεγονός ότι υποφέρει και από ελονοσία (εξαιτίας της ελώδους περιοχής).
Την άνοιξη του 1907,οι πληροφορίες που ελάμβανε έκαναν λόγο για πτώση του ηθικού των κομιτατζήδων και για διάθεση κάποιων εξ αυτών να προσχωρήσουν στην Ελληνική πλευρά.
Ο ίδιος δείχνοντας εμπιστοσύνη στον βοεβόδα Ζλατάν,σπεύδει να τον συναντήσει μαζί με τον συμπολεμιστή του Αντώνη Μίγγα στο χωριό Βλάδοβο. Εκεί, συλλαμβάνονται άνανδρα από τους άνδρες του Ζλατάν και του Κασάπτσε οι οποίοι πάτησαν την συμφωνία και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε ο Eλληνας οπλαρχηγός. Οι βούλγαροι διαπομπεύουν στα βουλγάρικα χωριά τους δυο ήρωες και διαδίδουν ότι τους αιχμαλώτισαν σε μάχη.
Μετά από περίπου μία εβδομάδα μαρτυρίων, ο θρυλικός Καπετάνιος Aγρας σε ηλικία 27 ετών και ο σύντροφος του Αντώνης Μίγγας, απαγχονίσθηκαν σε μία καρυδιά ανάμεσα στα χωριά Τέχοβο και Βλάδοβο. Αργότερα, μετά την ιστορική δικαίωση των Αγώνων του Eθνους στην Μακεδονία, το Τέχοβο μετονομάσθηκε σε Καρυδιά και το Βλάδοβο σε Aγρας, ακριβώς για να τιμηθεί ο αγώνας και η θυσία του ηρωικού Καπετάνιου.
Η θυσία του Καπετάν Aγρα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν οι Βούλγαροι. Η διάθεση για εκδίκηση τόνωσε τον Μακεδονικό Αγώνα και νέοι εθελοντές πύκνωσαν τις τάξεις των Ελληνικών σωμάτων. Η εκδίκηση δεν άργησε να συναντήσει τον ύπουλο Κασάπτσε. Εξοντώθηκε από το σώμα του Καπετάν Αμύντα.
Ο Τέλλος Aγρας αποτελεί μια εξέχουσα φυσιογνωμία του Μακεδονικού Αγώνα. Μία από τις ηρωικότερες και ευγενέστερες φυσιογνωμίες του Eθνους. Η δράση του περιγράφεται στο εξαιρετικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα “Τα μυστικά του Βάλτου”. Με τον αγώνα και την θυσία του αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για τις νεώτερες γενιές και υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με αγώνα και αίμα !
Σαράντης Αγαπηνός 1880-1907
ΑΘAΝΑΤΟΣ !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου