Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο Ποδονίφτης





Το 1995 μια σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατάφερε να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του ποταμού Ποδονίφτη ανοιχτό και ένα εγκιβωτισμένο. Το μεγαλύτερο ανοικτό τμήμα του βρίσκεται στην περιοχή της Ριζούπολης πίσω από το Άλσος Προμπονά στα όρια με τη Νέα Φιλαδέλφεια.
Για την εκδοχή του ονόματος του χειμάρρου υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η πρώτη λέει ότι εξαιτίας του λίγου νερού που δέχονταν, μιας και τη μεγαλύτερη ποσότητα κρατούσε οΠερισσός (εξαιτίας του περισσού νερού βγήκε και το τοπωνύμιο) ήταν αρκετό για να πλύνεις μόνο τα πόδια σου. Στο ίδιο σκεπτικό αναφέρεται και η άποψη για την στρατοπέδευση στην περιοχή στρατιωτών οι οποίοι φτάνοντας εκεί έπλεναν τα πόδια τους στο χείμαρρο. Η πιο πιθανή ετοιμολογία ωστόσο είναι η προέλευση από την οικογένεια Ποδονιφτη που κατείχε τότε μεγάλες εκτάσεις στην γύρω περιοχή.
Το ρέμα του Ποδονίφτη ξεκινάει από την Πεντέλη διέρχεται από τα Μελίσσια, περνάει από τη Ρεματιά Χαλανδρίου και μετά από πολλές υπόγειες διαδρομές συνεχίζει προς τη Νέα Ιωνία όπου από εκεί κατευθύνεται στο τελευταίο τμήμα του στην Ριζούπολή για να πέσει στον Κηφισό.
Δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου έχει μετατραπεί εκτός από αγωγό όμβριων και παράνομο αποχετευτικό αγωγό για πολλά γειτονικά οικήματα του. Στην περιοχή του Προμπονά η εικόνα της κοίτης του είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Τα φερτά υλικά που κατεβάζει η ροή του καταλήγουν με την δυσοσμία από τα στεκούμενα νερά να είναι αφόρητη. Μόνη παρήγορη εικόνα είναι η έντονη βλάστηση στα πρανή του. Με λίγη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία ο Ποδονίφτης ίσως ήταν «Ο Δούναβης της Αθήνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: